Parvekepuutarha ja skånelaiset puutahrasuosikit

Viimeiset viisi kesää meillä oli sekä piha että parveke. Kerrostaloon muuttamisen jälkeen täällä, ulkoalue typistyi vain parvekkeeseen. Onneksi näissä uudiskohteissa parvekkeet ovat suhteellisen kookkaita, niin ulkoeloa on mahdollisuus edelleen ihan hyvissä määrin jatkaa. Tässä pienessä ajassa tuosta parvekkeesta on tullut varmasti yksi suosikkipaikoistani koko kodissa. Alusta asti oli ilmiselvää, että rakennan sinne minipuutarhan pihasta ja vehreydestä muistuttamaan – homma alkoi oliivipuusta ja laventelista, ja on levinnyt nyt orvokkeihin, pelargonioihin, tomaatteihin ja yrtteihin. Orvokit ovat muuten niin helppohoitoisia ja kiitollisia kukkia, että niillä suosittelen kasvatusharrastuksen aloittamaan sekä pihalla että parvekkeella.

Skånelaiselta pihalta tai parvekkeelta löytyy selkeästi tänä keväänä paljon oliivipuita tai muita vihreitä puita tai istutuksia, vaaleanpunainen pelargonia on varmasti myös puutarhakauppojen top kolmosessa, ja itseään on turha kutsua ylpeästi Malmöläiseksi ilman tuollaisia parvekelamppuja. Laskin, että pelkästään meidän talosta ainakin 18 parveekkeella sellaiset on, ja ihan kaikkia parvekkeita en tuohon laskutoimitukseen ehtinyt edes stalkata. Mutta onhan ne kivan näköiset vehreiden istutuksien vieressä valaisemaan tuleviä lämpimiä kesäiltoja. Meillä oli sellaiset myös vanhan kodin terassilla. Samoin parina viime kesänä olen istuttanut vaaleanpunaisia pelarginioita, joten näihin trendeihin ei kauaa tarvinnut tänäkään vuonna mukaan houkutella.

Tomaatit ja yrtit istutin tuohon samaan laatikkoon. Luin jostain, että tomaatti ja basilika jotenkin kasvussa ja vedensäätelyssä tukevat toisiaan, joten siellä ne nyt istuu vierekkäin, katsotaan mitä tulee. Se, että ylipäätänsä luin jotain ohjeita, on aika tavatonta, yleensä teen tätä hommaa aika fiilispohjalta, meni syteen tai saveen. Tomaatin ja basilikan lisäksi, istutuslaatikossa kasvaa myös tilliä. Vuosien kokemuksen perusteella sanoisin sen olevan yrteistä kiitollisin. Yhdellä kauniilla sitruunapuulla haluisin vielä minipuutarhaani kasvattaa, sellaisella vähän isommalla.

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua kaikille!

Loppuun vielä muutama suositus viikonlopulle:

  • Apple TV+ Beastie Boys Story, tää oli mun mielestä hauskasti toteutettu ja on katsomisen arvoinen, vaikka ei bändistä mitään juuri vielä tietäisikään.
  • Lehtikaalipitsa. Tein tätä eilen ja resepti oli tosi hyvä. Alan muutenkin lämmetä mattimyöhäisenä tuollaisille valkoisille pitsoille.
  • Pikakahvi. Meillä loppui tässä taannoisena aamuna kahvi (siis en edes ymmärrä, miten se on mahdollista), ja olimme lauantaiaamuna ilman kahvia. Vastapäätä kadulta löytyy pieni kauppa, minkä valikoima on kuitenkin hyvin rajallinen, kahvivalikoima on vähintäänkin outo. Juoksin sinne aamun koiralenkillä ja ainoa tuttu kahvivaihtoehto oli iso pikakahvipurkki. Se ei itseasiassa ollut hassumpaa, tuli mieleen jotkut vanhat etelänlomat. Nyt se on tuolla ylähyllyllä odottamassa taas sitä uutta päivää, kun ykköskahvi loppuu. Meillä muuten kuluu tällä hetkellä tosi paljon enemmän kahvia kotona, kuin normaalisti, ja vasta sitä kului niillä viikoilla, kun mieheni työskenteli kotoa.
  • Lyyraviikuna, seuraava kasviostokseni kotiin sisälle. On muuten tosi viehättävän näköinen (ilmeisesti) puu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s